Zalety

Agavit to ekologiczny, zkoncentrowany środek na choroby grzybowe roślin. Czynnikiem aktywnym jest mikroflora zawarta w wermikompoście. Bakterie żywią się ściankami komórkowymi grzybów, powodując rozpad grzybni. Przeznaczony do stosowania w uprawie warzyw oraz dopuszczony do produkcji w rolnictwie ekologicznym na podstawie Rozporządzenia Komisji ( WE) nr 889/2008 art.3, ust.1  Stosuj Agavit na szeroko rozumianych uprawach ekologicznych: polowych, sadowniczych i pod osłonami, jak również w szkółkach, parkach i terenach zieleni.

Agavit stymuluje odporność roślin  na  cho­ro­by takie jak: zaraza ziemniaczana pomidora, kiła kapuściana kapusty, szara pleśń truskawek, sucha plamistość ziemniaka, fuzaryjna zgnilizna cebuli czyli  Phyt­ph­Thora, Sphe­ro­theca, Myro­the­cium, Fusa­rium, Pla­smo­dio­phora, Rhi­zoc­to­nia, Bori­tis, Psen­do­pe­ziza i inne.