Agavit to ekologiczny, zkoncentrowany środek na choroby grzybowe roślin. Czynnikiem aktywnym jest mikroflora zawarta w wermikompoście. Bakterie żywią się ściankami komórkowymi grzybów, powodując rozpad grzybni. Przeznaczony do stosowania w uprawie warzyw oraz dopuszczony do produkcji w rolnictwie ekologicznym na podstawie Rozporządzenia Komisji ( WE) nr 889/2008 art.3, ust.1 Stosuj Agavit na szeroko rozumianych uprawach ekologicznych: polowych, sadowniczych i pod osłonami, jak również w szkółkach, parkach i terenach zieleni.
Agavit stymuluje odporność roślin na choroby takie jak: zaraza ziemniaczana pomidora, kiła kapuściana kapusty, szara pleśń truskawek, sucha plamistość ziemniaka, fuzaryjna zgnilizna cebuli czyli PhytphThora, Spherotheca, Myrothecium, Fusarium, Plasmodiophora, Rhizoctonia, Boritis, Psendopeziza i inne.